Бигъл и дете/бебе

Очаквате скоро бебе или пък имате малко дете и се замисляте дали ще се разбират добре заедно с бигъл вкъщи? Това е един от често задаваните въпроси в групата ни, но както може и сами да се убедите, бигълите се разбират изключително добре с деца.

Полезни съвети от групата

Бебе куче и дете

Доста често срещани случаи в групата са тези, при които някои семейства си вземат кученца за детето, което е между 2 и 5 годишно, за “играчка”. Кучето започва да хапе, детето се отнася грубичко към кученцето, като с играчка, което още повече провокира първото и тогава се стресират взаимно. Затова не е за препоръчване съжителството на деца до 5 годишна възраст с малки кучета, ако не можете да упражнявате постоянен контрол.

Да огранича ли контакта между кучо и бебо?

Първоначалното ограничаване на достъпа на кучето е добра стъпка, тъй като ще го научите да уважава новия член на семейството и по-точно – неговата миризма. След това спокойно можете да намалите дистанцията. Колкото от по-рано са заедно, толкова по-бързо ще свикнат един с друг и няма да има от какво да се притеснявате.

Колко често да чистя вкъщи от козина?

Няма нужда да се вманиачавате в чистене след бигльо. Поддържайте нормална хигиена. Има една доста интересна статия по темата, че имунитетът на бебетата в първата година от живота им е с 50% по-добър, когато са в компанията на кучо.

Ревност на кучо от бебето

Единственият проблем, на който може да се натъкнете е ако кучето ви първоначално започне да ревнува от детето. Има няколко поста, които ще ви бъдат изключително полезни в тази ситуация:

 • Кари и бебе Андрей – ПОСТ
 • Ревнивецът Локо – ПОСТ
 • Полезни съвети – ПОСТ

Едно кратко обобщение на съветите от трите поста по-горе изглежда ето така:

 • Позволете на кучето да подуши предварително нещата приготвени за детето

Така няма наведнъж да сблъскате кучето с един куп нови неща, до които то не се е докоснало. А и това е първата стъпка към това да му покажете, че скоро ще има още един нов член на семейството.

 • Нека кучето има физически контакт с детето

Без да насилвате връзката помежду им, когато кучето се почувства готово да се приближи, оставете го да подуши или близне детето. Така ще го опознае и ще започнат да градят връзката си.

 • Оставете ушаткото при вас, докато се занимавате с бебето

Yordanka Lefterova

Викайте я,когато преобувате малкия,нека е с вас в стаята,говорете ѝ,както говорите на бебо,покажете ѝ какво правите в момента,нека подуши дрешката,която сменяте,новата,която ще сложите,с памперсите също 🙂 Но не я глезете,тя трябва да знае,че дори глезейки я,има неща,които са ѝ забранени,защото ще реши,че доминира над бебето като получава по-голямо внимание и ще започне да му маркира легълцето 🙂 а в последствие да му краде играчки,шише и т.н.

 • Не насилвайте нещата излишно

Като всяка една връзка, така и тази между кучето и човека се гради постепенно. Не очаквайте резултати на деня или на седмицата. Оставете да се поопознаят, да свикнат един с друг и скоро ще ги гледате как не могат един без друг.

Полезни съвети на експерти

 • Фокус върху лидерството

Нещата се променят коренно, когато доведете детето си вкъщи. Ако преди кучо се е качвал на дивана, то сега като държите бебето в ръце, едва ли ще искате той да се качва отново. 9 месеца са предостатъчно време за вас да се наложите като лидер на глутницата. Ако трябва наемете професионалист, да ви помогне. Ще оцените положените усилия, когато бебето се роди и бъдете с него вкъщи.

 • Донесете нещо миришещо на бебето преди да го доведете вкъщи

По време на това упражнение е важно да спазвате дистанция и да накарате кучето да души от дистанция. Целта е да покажете на кучето, че новият предмет, който мирише така е мой и аз ще определя кога ти ще разполагаш с него.

 • Запознайте го с други деца

Ако имате такава възможност, разхождайте го в компания на други деца. Нека свикне на обстановката и започне да гради правилния тип поведение.

 • Граници около леглото на бебето

Накарайте кучето ви да си мисли, че има невидима бариера в стаята, където е бебето. Евентуално, може да оставите кучо да подуши определени неща от стаята, но след това вие решавате кога да напусне стаята. Така ще накарате кучо да знае, че стаята принадлежи на лидера на глутницата и трябва да бъде уважавана по всяко време.

 • Контролирайте запознанството

Погрижете се да изразходите цялата енергия на кучето ви по време на дълга разходка. Преди да влезете вкъщи, уверете се, че кучето ви е спокойно и под контрол. Можете да позволите на кучо да подуши бебето, но от контролирано разстояние. Не приближавайте бебето твърде много. Постепенно с дните намаляйте дистанцията помежду им. Така ще научите кучето, че това е още един лидер на глутницата.

 • Не забравяйте кучето

Кучо ще продължава да има нужда от играчки, разходка и внимание. Не забравяйте това. Важно е да поддържате формата му, за да може постепенно да свиква с новия член на семейството.

 • Не разчитайте на породата

Всичко опира до възпитанието и до вашата отдаденост. Няма значение породата на кучето, която сте имали. Много деца са били хапани също от ротвайлери, лабрадори, чау-чау и други. А в Роуд Айлънд бебе е убито от малък сладък померан. Ключът са лидерските умения. Можете ли да контролирате кучето си по всяко едно време?

 • Безопасността на детето е на първо място

Ако след обучение на професионалист, все още не сте сигурни в кучето си, то може би следващата стъпка е да се разделите с домашния ви любимец.

Полезни източници на информация

 • Cesar Milan – Introduce your dog to your baby (Статия)
 • Cesar Millan on How to Introduce Your Dog to a New Baby and More Dog Advice (Видео)
 • Introducing dogs to children (Видео)

И ето малко снимки, от един пост изпълнен с бигълска и детска хармония от групата ни:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s