Опасни и разрешени храни за бигльовците

(Заглавна снимка на Тара със собственик Анелия Йонкова)

Опасни

BeFunky Collage

Шоколад, кафе и кофеин

Всички от гореизброените продукти съдържат субстанции наречени метилксантини, които се намират в какаовите зърна, в растенията, които се ползват за производство на кафе и в някои соди. При поглъщане от домашните любимци могат да причинят повръщане, диария, задъхване, жажда за вода и често уриниране, хиперактивност, аритмия и дори смърт. Шоколадът може да бъде смъртоносен заради високото си съдържание на какао като най-опасен е черният шоколад (дори по-опасен от млечния). Белият шоколад има ниско ниво на метилксантини и не е толкова опасен.

Сурово месо от непроверен източник, яйца или кости

Суровото месо, което е с непроверен източник, и яйца могат да съдържат бактерия като салмонела или ешерихия коли, които са опасни както за кучетата, така и за хората. Суровите яйца съдържат ензим наречен авидин, който намалява усвояването на витамин Б, което може да доведе до проблеми с кожата и козината. Храненето на кучето със сурови кости може да изглежда като естествена и здравословна опция, която би била оправдана, ако кучето ви живееше в дивия свят. Но всъщност костите могат да бъдат опасни за домашните любимци като могат да се задавят или да заседнат в храносмилателния тракт на кучо.

Ако месото е от проверен източник и е било дълбоко замразено преди това, няма никакъв проблем да се дава на кучето. BARF диетата, която е съставена изцяло от сурови продукти се прилага дори като лечебно хранене.

Млечни продукти

Кучетата не разполагат с достатъчно количество лактаза (ензим, който разгражда лактозата) и за тях поглъщането на млечни продукти може да предизвика диария или други стомашни проблеми.

Лук и чесън

Тези зеленчуци могат да предизвикат газове и да доведат до нарушаване на червените кръвни телца. Лошо влияние върху кучетата се оказва при голямо погълнато количество от лук/чесън.

Сурова или непочистена риба

Суровата риба често е преносител на различни видове бактерии, които могат да причинят повръщане и дори смърт на кучето в рамките на две седмици. Костите на непочистената риба пък могат да доведат до раздразнения на хранителния тракт и да се забият в устата на вашия домашен любимец, което вие няма как да разберете. Затова е добре рибата да е добре сготвена и изчистена.

Грозде и стафиди

И до момента не е ясно как точно гроздето въздейства толкова силно при кучетата. Дори и не голяма доза грозде може да доведе до сериозна бъбречна недостатъчност при кучетата. Затова задължително избягвайте даването на грозде. Ранен признак за натравяне е постоянното повръщане, което води със себе си отпадналост и депресия.

Сурови и зелени картофи

Яденето на картофи, които са зелени или имат характерен зелен ръб между кората и вътрешността, могат да бъдат токсични, заради соланин алкалоидите, които могат да причинят натравяне със соланин. Симптомите на поглъщане на соланин включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, сърдечна дисритмия, главоболие и световъртеж.

Авокадо

Авокадото е богато на токсично вещество, наречено персин. Повечето от хората не са алергични към него, но консумацията му в големи количества може да доведе до повръщане, диария, недостиг на кислород, както и до натрупване на течност в областта на сърцето и гърдите на кучето.

Черен дроб

Малки количества от тази сготвена храна са полезни за кучето, но внимавайте да не прекалите с него, защото високото съдържание на витамин А може да се окаже токсично като първоначално причинява диария, а постоянното хранене с него може да причини деформация на костите, анорексия, а в по-редки случаи и смърт. Също така вътрешни органи не е добре да се дават по-често от 2 пъти седмично поради високото съдържание на фосфор.

Солени храни

Храненето на кучо с твърде много солени храни може да доведе до натравяне. Симптомите включват повръщане, диария, депресия, висока температура, треперене, припадъци и дори смърт.

Разрешени

BeFunky Collage.jpg

Плодове

Ябълки (без семената), портокали, банани, диня (без семената) и боровинки са напълно нормална храна за вашето кучe. Препоръчително е да се премахват семената от динята и ябълките, тъй като могат да доведат до стомашни проблеми. Въпреки това, тези плодове си остават вкусни награди за кучо.

Ориз и паста

Кучетата могат да ядат също бял ориз и паста, след като са сготвени. Също така чиния бял ориз със сварено пилешко месо може да помогне на кучо при стомашни проблеми.

Добре сготвено месо

 • Изрежете мазното от месото
 • Сгответе го добре. Не го давайте ако все още е леко сурово.
 • Старо, мухлясало или развалено месо е за изхвърляне, а не за храна на кучето

Зеленчуци

Зеленчуците са източник на витамини и фибри. Зеленчуци като:

 • Краставици
 • Моркови
 • Маруля
 • Тиквички
 • Чушки
 • Царевица (без кочана обаче) – трябва да бъде смляна, тъй като въобще не се усвоява от организма на кучетата
 • Броколи
 • Аспержи
 • Карфиоли
 • Тиква
 • Зелe – леко сготвено е най-добре, тъй като предизвиква газове

могат да бъдат добър източник на витамини и хрускане за кучо.

Кисело мляко

Ако държите да дадете млечен продукт на кучо, то най-безпроблемно може да му дадете кисело мляко.

Целина и магданоз за свеж дъх

Целината в умерени количества е много полезна на фолиева киселина, калий, манган, витамини А, Ц и К, като е препоръчително да я използвате за награди, а не като част от основната храна. Наградите са 10% от дневната дажба. Заедно с магданоза са перфектен освежител на дъха на кучо.

Хляб

Филийка бял хляб е полезна за чревното здраве. Не давайте сурово тесто – може да доведе до сериозни стомашни проблеми.

Съвет

Ако не сте сигурни дали дадена храна е полезна за кучето ви, то просто потърсете в Google. Сайтът CanIGiveMyDog.com е прекрасен източник на информация за различните видове позволени и вредни храни.

Допълнения към статията

Благодарности на Виктория Димитрова за съветите и допълненията.

Източници

3 thoughts on “Опасни и разрешени храни за бигльовците

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s