Начини да се справим с целогодишно падащата козина на бигълите

Пролет идва, а с нея става доста по-видим един така или иначе целогодишен проблем: козината. В ето този пост на групата е повдигнат проблемът с падащата козина при ушатковците, който е един от често задаваните.

С идването на пролетта и повишаването на температурите козината на кучетата започва да пада. Но нека първо изясним от какво се състои тя. Полезен пост е този тук.

Козина и нейната характеристика

Косменото покритие на кучетата се състои от косъм и подкосъм. Подкосъмът се състои от дебели и тънки, почти като коприна косми. Кучета, които са приспособени да живеят в студени условия имат по-дебел и по-дълъг подкосъм. Кучета, които живеят в топли помещения, или в южни райони, много често нямат подкосъм. Ако козината е по-дълга и дебела, равномерно покрива подкосъма, който расте в областта на шията, гръбнака и бедрата. Късокосместите кучета нямат дълъг косъм или той расте на тясна ивица в горната част на врата и по дължината на гърба. Има косъмчета, които растат над очите, над горната устна и под брадичката. Формата и дължината на косъма е различна и характерна за определени породи. Срещат се прави, извити, вълнообразни, усукани под формата на пръстени или спирали.

Повечето кучета сменят козината си два пъти годишно. През есента, преди настъпване на студа израства дебел подкосъм, който през пролетта пада.

Начини за справяне с падането

 • По-добра храна

По-високият клас храна е един от начините за справяне с падащата козина. Нискокачествените храните имат липса на полезни витамини и минерали и така ускорявате процеса с падащата козина. Но и избирането на правилната храна е отново на принципа “проба – грешка”. Не всяка храна се харесва на домашните любимци. Полезен пост за храните, с които се хранят ушатите аристократи на групата може да бъде намерен тук. Най-популярните храни са Royal Canin, Purina, Orijen, Hill’s, Eukanuba, Acana и други.

 • Често разресване на козината

Дали ще използвате четка, Furminator или друго приспособление, редовното разресване на козината на кучо е един от начините да се справите с косопада. Така запазвате козината по-чиста и мека, разнасяте естествените, здравословни мазнини по цялата космена покривка и предотвратявате сплъстяването на много мъртви косми, които могат да предизвикат раздразнения на кожата.

 • Хранителни добавки

Използването на допълнителни мастни киселини като Омега-6 или Омега-3, особено когато те липсват в храната на кучето ви, може да намали падането на козината до нормалната му степен. Може да закупите хранителна добавка като Virbac Megaderm или пък кучешка храна богата на сьомга или Омега-3 мастни киселини.

Някои хора слагат по лъжица зехтин към храната на кучето или лъжица на 4.5 кг тегло, но е препоръчително да се консултирате с ветеринар, преди да приедприемете такива мерки.

Използването на кокосово масло директно върху козината на кучето е също един от често срещаните съвети. Повече за ползите от кокосовото масло може да научите тук.

 • Къпане

По-честото къпане на кучо, особено през лятото, е препоръчително тъй като  поддържа здрава козината. Използвайте шампоан с овесена каша, който не изсушава козината на кучето и я поддържа здрава и лъскава. Примерен шампоан е този на Biogance.

 • Достъп до чиста вода

Обезводняването е едно от нещата, които могат да доведат до по-често и сериозно падане на козината. Уверете се, че кучо има достъп до прясна вода, за да сте сигурни, че е хидратиран.

 • “Човешка” храна

Нарязани ябълки (без семената), банани, краставици, както и готвено месо (без костите) са храни, които ще помогнат на кучо да остане хидратиран. Те също съдържат полезни хранителни вещества, които ще ограничат падането на козината и ще я задържат лъскава и мека. За по-голям списък с полезни храни, вижте другия пост в блога. Помнете обаче, че само между 5 и 10% от дневната дажба на кучо може да бъде такава храна. Останалото трябва да е висококачествена кучешка такава.

lq2nxsfajbxy
Бигълско ежедневие

Редовно почистване

Каквото и да си говорим, бигълите са от породите кучета, на които целогодишно им капе козината. Просто есента и пролетта е доста повече от останалото време през годината. И това е един нормален процес за природата, който няма как да бъде спрян. Но пък може до си помогнем с различни методи при почистването.

 • Използвайте сода за хляб, за да почистите килима

Така козината лесно ще се освободи от килима, след което ще можете да го минете с прахосмукачка.

 • Електростатичен моп

С него ще ви е по-лесно да уловите космите, които при почистване с прахосмукачка или метла биха се разнесли из цялата стая.

 • Влажна гумена ръкавица

Особено удобна е за почистване на автомобили след като кучовците са били вътре. Тя не помага за премахването на козината, но самата козина се почиства доста по-лесно след това.

 • Покривала за мебели или автомобилни седалки

Тапицериите са магнит за кучешка козина като премахването на козината може да се превърне в една доста тежка задача. Затова закупуването на покривала за мебели/седалки е една разумна инвестиция.

 • Миещи ролки за обиране на косми

Доста са популярни в Америка. Продават се такива лепкави ролки, които могат да бъдат измивани и преизползвани, по които залепват космите на кучо. Примерна ролка в България е тази.

 

27503353_10213419204207235_4265348176602592831_o.jpg
Чара, Широ и Барт – Самуила Благоева

 

Източници

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s