Синдром на Бигъл (Steroid Responsive Meningitis, Beagle Pain Syndrome)

Братчетата Макс и Мани със съмнения за болестта

Целта на тази статия не е да даде почва за самодиагностициране, а да даде важна информация, за рядко срещано заболяване, което се проявява при породата бигъл (но не само) и което е трудно за диагностициране и все още доста безизвестно, дори във ветеринарните среди в България. Също така и да информира стопаните на вече диагностицирани кучовци.

Въпреки че са енергична и като цяло здрава ловна порода, при бигъла се срещат някои заболявания, чието своевременно лечение е критично за възстановяването и предотвратяване на болката на животинката. Тези заболявания са епилепсия и някои видове менингит. В тази статия ще разгледаме разновидност на менингита, наречена на нашата сладка порода – Синдром на бигъл (STEROID RESPONSIVE MENINGITIS, BEAGLE PAIN SYNDROME).

Това заболяване е рядко срещано и в България не винаги се диагностицира, но все повече специалисти в областта на ветеринарната медицина започват да го разпознават и лекуват адекватно. Но все пак е добре, ако забележите следните симптоми, да повдигнете въпроса пред вашия ветеринарен лекар. Част от симптомите (много често не се проявяват всички) съвпадат и с други състояния, включително и обикновено възпаление на аналната жлеза, но е хубаво да знаете дали вашият лекар е наясно със съществуването на тази болест и дали ще я вземе в предвид при прегледа.

Най-често болестта се развива, когато бигълът е на възраст от 4 до 10 месеца. Но е забелязана проява във всякакви етапи от живота, като най-рядко това се случва в тийнейджърските години. Проявява се еднакво при женски и при мъжки кучета.

Диагностициране

Проблем при диагностицирането е, че болестта често може да бъде сбъркана с Лаймска болест, нараняване на гръбнака или черепа, бактериална инфекция, бактериален менингит, дискоспондилит, тумор на гръбначния стълб, cervical disc disease. Рентгеновите снимки обикновено не показват отклонения. Кръвната картина може да покаже анемия, левкоцитоза, неутрофилия, хипоалбуминемия, хипоалбуминемия и промяна в нивата на алфа 2 макроглобулин.

Диагностицирането се базира най-вече на външната симптоматика. Също така лумбална пункция, взета под упойка, която да покаже определени промени в броя на клетки и протеини. Ядрено-магнитен резонанс също дава информация относно състоянието, но е много скъпа процедура, която е все пак осъществима България. Най-добре е да се извърши пълният комплект от изследвания, тъй като болестта показва отклонения при различните животни и негативните резултати не са сигурен знак, че животното не страда от това. Но най-честа практика, за да не се подлага животинката на толкова скъпи изследвания е да се даде ударна доза стероиди, от които веднага би се повлияло, в случай че това е диагнозата.

Ако вече е започнато лечение за някоя от другите болести, което най-често е свързано с антибиотични препарати, и няма подобрение, нека се има предвид, че Синдром на бигъл не се повлиява от подобно лечение и е възможно да се направи проба със стероиди за уточняване на диагнозата.

Лечение

Лечението трябва да се започне в момента, в който се установи заболяването! То е сравнитлено просто, евтино и успешно. Може да се започне с по-силна доза стероиден медикамент венозно за няколко дни и след това курс от около 3-4 месеца със стероидни хапчета, вземани по схема изписана от ветеринарен лекар. Приемът задължително се спазва стриктно като в началото може да е голяма доза и на често, затова е важно стопанинът да отдели нужното време, каквото и да коства това! Спирането на лекарството е постепенно, като рязкото му спиране, ако е наложително, се извършва само и единствено след конслултация с ветеринарен лекар!

Лечението повлиява веднага на болестта, но независимо от подобрението на състоянието, то трябва да продължи колкото е било предписано, за да се избегне повтарянето й!

Използването на медикаментите може да създае някои допълнителни неудобства като например поемането на много вода от кучо и следователно честото и обилно уриниране. Така че на стопанина на болна животинка ще му се наложи да излиза по-често на разходка, в зависимост от нуждите на животниката. Важно е да се знае, че ако кучето се напишква НЕ Е НАРОЧНО! Приемът на вода е огромен и стискането представлява трудност за кучо!

Препоръчително е куче прекарало това заболяване да бъде разхождано с нагръдник, особено ако е от немирниците, които се опъват по време на разходка.

Външни симптоми

Състоянието настъпва рязко и е свързано с:

 • Силна болка в шийната област
 • Промяна в стойката, скованост
 • Треперене
 • Намален апетит
 • Треска
 • Признаци на болка при допир на шийната област, движение на предните лапи, качване на стълби или по мебели
 • Мускулни спазми
 • Слабост в крайниците или цялото тяло
 • Болка в челюстта
 • Активно слюнкоотделяне
 • Малък брой кучета изпитват слепота или парализа на крайници

Причини

За момента причинителят на Синдром на бигъл не е ясен. Единствено е установена реакцията на имунната система. Резултатът от дейността ѝ е силно възпаление на кръвоносните съдове в околността на мозъка и врата. Тя атакува собствените си клетки. Фактът, че Синдром на бигъл се проява най-често при определени породи говори за генетична предразположеност, което води до възможността кучето да има наследствен проблем, който предразполага към проява на тази болест.

В заключение, ако забележите нетипично поведение на вашето куче, свързано с треперене, скованост и болка в облстта на шията и гърба (симптомите се проявяват изключотелнмо силно) не чакайте и в никакъв случай не пестете средства, защото бързото начало на лечението ще спести на кучето голяма болка и по-нататъшни усложнения! Също така тези симптоми може да се окажат нещо по-опасно! Не се притеснявайте да изкажете притесненията си за тази болест пред вашия ветеринарен лекар (това не значи, че му налагате мнението си) и ако даже не е чувал за тази болест, потърсете второ мнение, като това не значи, че не може да му имате доверие по други въпроси!

Важно! Винаги търсете спешна помощ, защото част от симптомите съвпадат с тези от отравяне!

Специалисти в България, към които можете да се обърнете:
д-р Войчев, ЦВК, гр. София
– Ветеринарна клиника “VIP Vet” – д-р Манов и д-р Найденов, гр. София
– Ветеринарна клиника “Доктор Цонев” – д-р Цонев, гр. Вана

Моля, ако сте се сблъсквали с този проблем да споделите при кой специалист сте го решили.

Статията не е писана от специалист, а от човек с опит с болестта. Информацията, взета от интернет, е препоръчана от ветеринарния лекар излекувал успешно и своевременно болната животинка

Случаи в групата

Полезни източници

Автор:
Самуила Благоева

Advertisement

One thought on “Синдром на Бигъл (Steroid Responsive Meningitis, Beagle Pain Syndrome)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s