Как да се грижим за бременна бигълка?

Начален етап

Преглед при ветеринар

Ако сте забелязали, че женското ви куче е разгонено и е имало контакт с мъжко или пък умишлено сте го срещнали с мъжки, то е хубаво около 4 седмици след срещата да минете преглед при ветеринар, за да потвърди дали кучето е бременно като го прегледа на ехограф. Вие и сами ще забележите промяната. Кучето започва да се държи по-странно и може да изпадне в крайности. Или да се държи супер мило, или пък да бъде доста изнервено, когато го доближавате. Изведнъж наедрява доста и ще забележите, че апетитът му става огромен. Буквално изяжда всичко, което му се изпречи по пътя.

Висок клас храна

Научите ли, че кучето ви е бременно, време е да купите по-висок клас храна. Не спестявайте пари от това, защото хубавата храна ще помогне както за развитието на кученцата, така и ще държи мама в добра форма, тъй като след раждането тя отслабва адски много. Хранете я без да я ограничавате, нека понадебелее, сами ще видите колко много ще отслабне като роди.

Разходки

Бъдещата мама се нуждае от доста разходки, за да може да роди по-лесно. Ако кучето ви е прекарвало доста време вкъщи и не сте го разхождали достатъчно, то е хубаво да наваксате с разходките преди да настъпи моментът с раждането.

Калций

По препоръка на ветеринаря е много вероятно да започнете даването на калций на бъдещата майка. 10 дни преди самото раждане, калцият се спира. След раждането отново започвате да го давате, тъй като бебетата имат нужда от него и в случай, че майката има недостиг на калций, бебетата го изсмукват от костите ѝ. Със сигурност ветеринарят ще ви предупреди каква е препоръчителната доза.

Никакви лекарства без консултация

Бъдете изключително скептични към всякакъв вид лекарства. За съжаление, на моето собствено куче ветеринарят би годишната ваксина, докато беше бременно в третата седмица, което се оказа голяма глупост. Освен че повечето ваксини се оказват напълно безполезни на този етап, защото организмът на майката е отворен към всякакви вируси и имунната система е доста отслабена, за да я защити, то ваксината рискува и живота на малките кученца.

Има вероятност, при която имунната система на майката да се опита да се пребори с ваксината и да убие малките кученца, които са още в начален стадий. Затова никакви ваксини и лекарства, особено след третата седмица! Ако ветеринарят ви препоръча ваксина или лекарство, направете си труда да потърсите в интернет информация за него. Така аз намерих телефона на Чешката фирма, производител на ваксините за кучета, с чийто специализиран лекар говорих по темата и който беше категоричен, че такъв тип ваксини са напълно безполезни по време на бременност.

Уютно местенце вкъщи

Ако кучето ви не живее вкъщи – време е да се ориентирате и да го накарате да привикне с обстановката вътре. По време на самото раждане и няколко седмици след него е хубаво мама и малките да са на топло вкъщи. Препоръчителната температура на помещението е 22 градуса. Хубаво е също да е сравнително самостоятелно, за да не се стресира майката след раждането.

Например вкъщи под стълбището имаме помещение, в което държим стари обувки и дрехи. След като го поразчистихме и преместихме един радиатор вътре, стана прекрасно място. Освен че е широко и можеш лесно да го почистиш, защото повярвайте ми, след раждането ще имате доооста за чистене, то е топло и самостоятелно. Не е нужно кучето да е сред нас и да се стресира постоянно от влизане и излизане, също така може да си кърми малките на спокойствие.

Пелени, легла и одеяла

29020219_1745120642214722_1980374846_n
Ефрея преди раждането

В аптеките предлагат така наречените чаршафи. Това са по-широки пелени, върху които мама може да роди и които могат да поемат поне част от водите, които се отделят по време на раждането.

Също така е хубаво да приготвите поне две легла за мама. Едното да бъде използвано по време на раждането, а другото – да го използва след като роди, тъй като първото просто е невъзможно да го запазите сухо. Вместо две легла може да използвате одеяла, върху които да сложите пелените, но аз лично не виждам смисъл от тях, тъй като не са от най-удобните за кучо. В Jumbo има евтини легла, хвърлете едно око.

Ние постлахме нещата по следния начин. Най-отдолу одеяла, върху тях – леглото, а върху него пелените. Сменяхме пелените, когато е възможно, но почне ли да ражда кучето, почти е невъзможно да го накарате да мръдне. Затова постелете повечко пелени.

Пригответе си също гумени ръкавици, в случай че се наложи да докосвате майката или кученцата. Не ги докосвайте с голи ръце или пък особено с неизмити такива.

Образовайте се

Както се казва в една поговорка: Победата обича подготовката. В интернет има безброй клипове и статии със съвети какво да правим, когато кучето ни ражда:
– Едно много приятно и полезно клипче, просто слушайте, много полезни неща има в него
Статия за раждането при кучетата
– Още една статия за раждането при кучетата (четете коментарите)
Клипче за раждане при кучетата на английски
Клипче на тема какви движения са нужни, за да премахнете течността от дробовете на новородено кученце
– Прекрасна серия от статии на Purina с най-необходимата информация на всякакви теми свързани с раждането на куче
– И още един много добър семинар от Purina във Facebook

Отделно от това поговорете с ветеринаря ви. Той ще ви даде ценни съвети от опита му, а и е хубаво да му имате номера подръка в случай, че нещо се обърка по време на процеса.

Раждането

 

 

 

Подготовка

Следващият най-важен момент в целия етап е започването на самото раждане. Точно преди да започне ще забележите, че кучинка почва да получава контракции, да рови и постоянно да си сменя местата. Ако все още не се е ориентирала на кое място да роди, можете да я заведете във вече приготвеното за тази цел.

Признак за започване на раждането е намаляването на телесната температура.Тя пада от 38.5 градуса на 37, че понякога дори и малко под 37. След като падне температурата то започва от 12 до 24 часа по-късно.

Друг признак е самото треперене и тежко дишане на кучето. Не се притеснявайте, погрижете се мястото на раждането да бъде топло. Ако искате да помогнете на кучето си, докато получава контракции, масажирайте внимателно корема по посока на часовниковата стрелка.

Раждане

 

 

Самото раждане може да продължи до 24 часа като обикновено отнема между 3 и 12 такива. В нашия случай отне 5 часа и на бял свят се появиха 8 малки бигълчета. В други случаи отнема по половин ден, всичко е до кучето.

Понякога, когато кучето тръгне да ражда, то ясно показва, че не иска да бъде обезпокоено като ви ръмжи като се опитате да го доближите. В такъв случай просто наблюдавайте отстрани, но не го оставяйте само.

Започне ли раждането следете дали всяко кученце си излиза с негова плацента. Тя е в жълтеникав цвят и ще го видите как е свито на топка в нея. В нашия случай майката се погрижи да скъса плацентата и пъпната връв, да ги изяде и да го почисти. Малко след това ще видите дребосъка да шава или да издава звуци. Ако до 1-2 минути кученцето не се движи или не започне да издава звуци, то тогава е желателно да го вземете и да приложите движенията от клипчето, което е  споделено малко по-нагоре.

В нашия случай две от кученцата (номер 5 и номер 8) излязоха без плаценти. Това не е причина за притеснение. В следващите дни, след като събере сили и отново почне да маха опашка като види повода за разходка ще видите, че кучето ви започва да се “чисти” т.е. отделя тъмно червеникав секрет. Така самата матка се “прочиства” от всичко останало в нея по време на раждането (включително плацентите).

Възможно е също някои от кученцата да излязат през 15 минути, а на други излизането да отнеме час. В нашия случай раждането на номер 3 отне 1 час, тъй като той меко казано беше ОГРОМЕН. Когато излезе изглеждаше като динозавър в сравнение с останалите. След него всички останали кученца излизаха на през 20-30 минути. Затова не изпадайте в паника и не тръгвайте да помагате на кучето ако раждането отнема повече време. На някои от хората, които ми помогнаха с много съвети, раждането между кученцата е отнемало дори между 3 и 4 часа.

Секцио

Ако кучето трепери повече от 24 часа и не започне раждане, то се унася, много се мъчи, а това не трябва да се допуска, тъй като може да бъде застрашен животът му. Незабавно го заведете при ветеринар, вероятно ще се прибегне до секцио. Упойката на майката минава през плацентите и се случва някое от кученцата да не оцелее. При секцио майката не знае какво се случва и понякога отбягва и не иска малките, затова трябва да се настоява да започнат да сучат. Важно е да не остават без мляко не повече от 2 часа, тъй като бързо им пада захарта и изходът е летален. Понякога майката също не се грижи за редовното изхождане на малките и ако искаме всичко да е наред трябва да го правим ние. Кученца родени със секцио се отглеждат доста по трудно.

Помощ при раждането

Тази статия на Purina обяснява достатъчно детайлно какво да правите ако кучето ви има нужда от помощ. Използвайте я за референция.

Отделен случай е този, при който майката не се сеща или не иска да изяде плацентите, с които кучето е родено. Вярва се, че в тях има вещество, което предизвиква следващите контракции. В такъв случай може да се наложи инжектирането на хормон наречен Окситоцин, който предизвиква ритмичното свиване на матката. Той изкуствено кара кучето да получава контракции и да продължи с раждането. Използването на този хормон е крайна мярка и трябва да се случва само след консултация с ветеринар!

След раждането

Смяна на леглото или мокрите пелени

След като сти сигурни, че раждането е приключило е хубаво да смените пелените, върху които то е протекло. Много е вероятно да видите, че леглото е ужасно мокро и да се наложи да смените и него. Не се притеснявайте да пипате малките, просто носете ръкавици. Говорете на майката, защото в началото ще е доста трудно докато ви позволи да ги пипате. Пригответе новото легло и преместете първо малките там. Майката сама ще дойде на него.

Достъп до майчиното мляко

В началото може да видите, че някои кученца не се усещат да бозаят от майка си. В такъв случай може да ги преместите близо до цицките на майката, от които да започнат да сучат.

Преглед на задните лапи

При първа възможност прегледайте задните лапи на малките. Ако някое от тях има пети пръст, той се маха до третия или четвъртия ден, за да не създава проблеми в бъдеще. До третия ден нямат нервни окончания и премахването на пръста не създава никакви болки на кутрето.

Допълнително кучешко сухо мляко

91r0n7ui6ll-_sy606_

В магазините се продава сухо мляко за кучета подобно на тези тук. В случай че забележите, че някое от малките изостава като тегло в сравнение с останалите или пък отказва да се храни, тогава може да започнете да му давате сухо мляко. То също така е полезно и за майката и съдържа много полезни витамини като дневно може да ѝ го смесвате с гранулите и да давате по максимум 150-200 мл. на ден. На самото мляко пише, че става за бременни майки и малки кученца.

Сухото мляко се ползва и в случай, че майката отбие твърде рано кученцата или въобще не пожелае да ги храни. В такъв случай задължително трябва да поговорите с ветеринарния ви лекар, защото ще ви очакват доста безсънни нощи. Полезни статии по темата са тези от baubau.bg.

Калций и допълнителни витамини

Както и сами може да предположите, даването на калций и някакъв друг вид допълнителни витамини ще помогне на майката да се възстанови по-бързо, както и няма да остави малките да изсмукват калция от костите ѝ. Затова не спирайте да и давате необходимата доза калий и витамини. Попитайте ветеринаря си до кога да го правите. Всичко зависи доста от храната, която давате.

Изрежете ноктите на малките

След като минат първите седем дена и хубаво да погледнете ноктите на малките. Ще видите, че те са доста пораснали и дерат корема на майката, където също може да видите и следи. За целта издебнете момент, в който малките са сами и изрежете леко ноктите на предните им лапи. Така ще спестите нараняванията по корема на майката.

Предпазване от мастит

Някои майки не се усещат да сменят страните, от които кученцата бозаят. Това предразполага към заболяване от мастит. Затова ако забележите, че дълго време майката ги храна само от едната страна, опитайте се да я накарате да промени позата си.

Почистване след малките

 

29871755_1796445790394173_6619689438803182177_o
Арка и нейните малки пакостници

 

Както и сами ще се уверите, майките чистят сами след кученцата си, за да не оставят следи, които в природата могат да се окажат фатални. Майките поглъщат изпражненията на малките, затова обърнете внимание на следваща секция “Хранене”, в която част от храните помагат да се намали разстройството, което следва от това почистване.

Хранене

Една от трудните задачи при нас беше прояждането. Дори на следващия ден след раждането майката отказваше да се храни. Не се притеснявайте за това, шокът и умората след раждането са огромни. Въпреки това може да се опитате да я накарате да хапне. При нас разковничето се оказа кренвиршите, които ги поглъщаше като невидяла.

Факт е, че след раждането някои от кучетата стават малко по-претенциозни към храната си, но определено не я оставят да стои така, тъй като ги гони огромен глад (в зависимост от кученцата, които са родили). Не ограничавайте майката откъм ядене. Тя има нужда от него като дори има нужда до 2 пъти повече от нормалната храна, за да кърми малките. Може да опитате да давате следните храни:

  • Кисело мляко с кучешки бисквити вечер. Помага също за разстройството, което следва от чистенето след малките
  • Супена лъжица извара на ден – някои кучета обожават извара, тя също е полезна за костите им
  • 3 лъжици мед след раждането – медът не е вреден за кучетата и облекчава както сухотата в устата, така и държи влажна лигавицата
  • Puppy гранули – тъй като гранулите за малки кученца са по-богати на вещества и витамини е препоръчително да храните майката с тях в идните седмици. Ако държите на качеството, има гранули за майки кърмачки на Essential Stamina.
  • Супник – месо от горната и долната част на пилето (без кокали), сварено в тенджера под налягане + дробчета, ориз и замразени зеленчуци с малко гранули. С тази супа може да храните кучето сутрин и обед.
  • Зеле и моркови – за списък с полезните храни за кучо, можете да погледнете тази статия

Следващи стъпки

 

29744572_760956157431535_8388542031001806492_o
Рая – 3 момченца и 3 момиченца

 

Ваксинации и обезпаразитявания

Стандартната имунизационна програма за малки кучета включва:

– вътрешно обезпаразитяване – на 25-ия ден
– първа ваксина – на 45-ия ден;
– втора ваксина – на 60-ия ден;
– трета ваксина – на 90-ия ден;
– годишна ваксина, (считано от третата ваксина)

Отбиване

Отбиването на кученцата се случва между 30 и 40 дневна възраст. Относително е и зависи от различни фактори. С майчината коластра кученцата получават голяма част от необходимите им имуноглобулини, затова някои ветеринари са на мнение, че кученцата не бива да се отбиват по-рано от 40 дни.

Като стане време за отбиване, кученцата се хранят с гранули за малки кучета размесени във вода или бульон, така че да бъдат по-лесно смилаеми. Постепенно кученцата преминават на хранене изцяло с гранули.

Раздаване

Важно е да не разделяте малките кученца от майка им поне до 8 седмична възраст. Този срок е минималният, в който малките ушати сладури спират да бозаят, имат достатъчно време за игра и социализация и за да бъдат физически здрави за следващия етап в живота им.

Благодарности

Благодарности на хората, които отделиха част от времето си, за да ми помогнат с безценни съвети:

и на цялата Фейсбук група “Аз Обичам Бигъл”. Ето ги и малките бебешоци на 18 дни:

 

Източници

One thought on “Как да се грижим за бременна бигълка?

  1. Всичко е точно така, както го преживях с мама Айра и седемте бебочета. Малко допълнение относно написаното за допълнителното хранене със адаптираното сухо мляко за бебетата: майчицата бе едва на годинка и три месеца. Роди цели 7, като първите три бяха доста едрички. Севън, както кръстих последното, което се роди няколко часа по-късно от другите, бе най-мъничкият и другите постоянно го избутваха от цоците и не можеше да се нахрани. Затова още от десетия ден почнах да храня с въпросното мляко големите, едри бебоци, за да има за малките. Така и стана – ситите “гиганти” заспиваха доволни, а дребосъчетата като Севън сучеха доволно от мама…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s