Грижите за малко бигълче

^ Заглавна снимка на Ричард от Велико Търново

От скоро имате бигъл за свой най-добър приятел и се чудите какви са най-добрите грижи за кучо? Целта на този блог пост е да отговори на всички въпроси, с които един бъдещ стопанин на бигъл се сблъсква.

Важни съвети от добър ветеринар

184968589

Като за начало поразпитайте или потърсете кои са ветеринарите близо около вас. Намерете този, който има най-добра репутация и който ще обърне най-много внимание на новия ви ушат приятел. Изключително важно е, защото той ще отговаря за здравето на вашето куче.

Извлечете максимума от първото си посещение при него. Разпитайте го за следните неща:

  • План за ваксиниране на кучо – много кучета се дават с втора ваксина, а третата се поставя от самите стопани, когато кучето стане на 3-месечна възраст
  • Безопасни начини за външно и вътрешно обезпаразитяване – повечето включват пудра за външно обезпаразитяване и гел за вътрешно такова
  • За кои признаци на болести да гледате през първите месеци

Качествена храна

Първите месеци от израстването на кучо са най-важни. В тях кучето оформя мускулатура и е важно да се храни с качествена храна.

Едно от важните неща за отбелязване е, че е хубаво докато кучето е още малко да продължи да се храни със същата храна, с която е било захранено, за да избегнете стомашно-чревни разстройства, които могат да доведат до дехидратация.

Темата за качеството на кучешката храна е обширна и може да се обсъжда с часове. Накратко, храната може да се раздели на такава, която съдържа повече зърно и такава която съдържа по-малко или не съдържа. Може да се раздели много грубо на няколко класа: нисък, среден и висок като високият се предполага, че е храна, която съдържа минимално количество зърнени продукти и е само месо.

Лидери на пазара в храни среден и среден-висок клас са марки като Acana, Hill’s, Orijen, Eukanuba , Royal Canin и Purina. Бъдете внимателни с последните 2, тъй като някои от хората твърдят, че са твърде прехвалени, затова може да следите ефекта им върху кучето ви, в случай че не му понасят.

Когато гледате за кучешка храна първо гледате за възраст на кучето, а след това за относителното му тегло. В нашия случай за бигъл, който е подрастващ, търсим храна от тип Junior или Puppy за кучета с тегло около 15 кг или средна големина. Примерни резултати за храна може да видите ТУК.

Кучетата от малките и средни породи могат да преминат към храна за възрастни кучета между 9-ия или 12-ия месец. Кучетата от големите породи трябва да останат на малки гранули до 2 годишна възраст.

Не забравяйте, че прясното краве мляко е забранено за кучетата! Ако искате да размесвате гранулите с мляко, използвайте сухо мляко за кучета, което се продава по ветеринарните магазини. Списък с полезните и вредни храни за бигльовците може да намерите ТУК.

Редовно хранене

30168114_1866749736711311_7315778146538007928_o
Робин от София

Схемата за честотата на хранене на подрастващо куче е както следва:

  • На възраст между 6 и 12 седмици – 4 пъти на ден
  • На възраст между 3 и 6 месеца – 3 пъти на ден
  • На възраст между 6 и 12 месеца – 2 пъти на ден

Ваксиниране

Схемата на ваксиниране на бигльо е както следва:

1. DHP – м/у 42 до 45 ден
2. DHP + LEPTO – 2 седмици след I-вата
3. DHPPi + LEPTO – на 3-тия месец
4. RABIES – на 6-тия месец
5. DHPPi + LEPTO + RABIES – всяка година + след 6 месеца LEPTO

DHP – гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза
DHPPi – гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза, параинфлуенца
LEPTO – лептоспироза (двувалентна)
RABIES – бяс

т.е. ако вземете кученце на 60-тия ден, което е препоръчителният минимален период кучо да бъде част от кучилото, за вас ще остане като ангажимент третата ваксина  и тази на шестия месец против бяс. Хубаво е да следите за тях и да си ги отбележите. Лесен начин е да създадете напомняне в Google Calendar.

Чистене и прибиране на опасните/ценни неща на високо

Малките бигълчета са като ураган в дните, през които растат. Всяка една обувка, дреха, играчка и всеки един чехъл са на прицел. Ако не искате да се превръщате във фабрика за обувки, преместете всички ценни вещи на високо, където кучо не може да ги достигне. Същото се отнася и за опасните неща, до които може да се докопа като лекарства и остри предмети.

Играчки

30127463_1604914716224653_8618078533438144512_n.jpg
Голди от Пловдив

Всички знаем, че малките кучета обичат да хапят всичко, което намерят. Затова се запасете с доста гумени играчки, на които да чешат зъбите си. Евтини такива се намират лесно в магазини като Jumbo.

Собствен кът

Отделете кът на мъника, където той ще се чувства сигурен и може да прекарва време без вие да сте около него. Една голяма клетка също би вършила хубава работа ако го гледате в апартамент. Така по-лесно ще преборите проблема с нервността, когато не сте вкъщи.

Хапане

В началото е нормално кученцето да се опитва да хапе пръстите на ръцете или на краката ви. Имайте напредвид, че така изгражда усет колко силно да стиска без да ви наранява. Но не го позволявайте до етап на болка. Научете го на командата “Не” и ясно изразявайте болката си. Не го бийте! Достатъчно е да спрете да му обръщате внимание за кратко, за да разбере, че това което прави не е добре.

Социализирайте, а не травматизирайте

Оставете кучо при себе си

В първите дни кучо ще бъде много стресиран докато свикне с новата обстановка. Не го оставяйте самичък навън или отделен в другата стая. Вземете му леглото и го оставете да спи на него до вашето. Така ще свикне по-бързо с новата обстановка.

Не бързайте с разходките навън

29597944_2167706389913658_63468620214275148_n.jpg
Матю от Стара Загора

Повечето ветеринари препоръчват да не се излиза с кучо навън преди да навърши 14 седмична възраст. Причината е, че могат да заболеят много лесно след среща с друго куче, което е преносител на болести. Не е желателно да разхождате кучо поне 2 седмици след поставянето на третата ваксина, която се поставя на 90-тия ден.

Също така имайте напредвид, че не всички кучета са приятелски настроени, когато вече стане време да се разхождате навън. Много от подрастващите кучета, които са преживели травми с други по-големи кучета, след това се озлобяват и проявяват агресивно поведение към други кучета. Пазете кучето и не го оставяйте без наблюдение.

Упражнявайте самостоятелност

Много от проблемите с кучо идват от това, че се е привързал силно към стопанина си и започва да увива, когато го няма. Проблемът е по-осезаем, когато отглеждате кучето си в апартамент. За да се справите с него не бъдете плътно до кучето си през целия ден. Оставяйте телевизора или радиото включено, когато ви няма, а когато сте там – оставете го понякога самичко в определеното за него място, за да свикне, че няма да сте постоянно около него.

Режим на разходки

Установете си рутинен режим на разходки, така че кучо лесно да очаква какво ще му се случи през деня. Така ще ви е по-лесно и на вас, и на него. Имайте напредвид, че малките кученца могат да стискат без да ходят на тоалетна толкова часа, колкото е възрастта им в месеци  плюс едно.

Обучение в училище

Първите 2 години от живота на кучо са тези, в които той е по-възприемчив на обучение. Ако видите, че не се справяте, може да го заведете на кучешко училище.

Заредете се с търпение

Не забравяйте, че си имате работа с бебе кученце. Нормално е нещата да не се случват бързо. Понякога отнемат дори седмици, но пък усилията си заслужават. Главната ви цел е да се забавлявате с новия ви верен другар!

Научете го да ви следва

Използвайте лакомства всеки път, когато кучо дойде при вас. Независимо, че е толкова мъничък, това ще ви спести много проблеми в бъдеще. Ще се научи да ви следва и да ви търси, където и да отидете.

Снимайте

30530589_10211540468655160_8688538330922483712_n.jpg
Първи рожден ден на Аби

Времето минава толкова бързо, че няма да усетите кога кучо стана толкова голям. Не забравяйте да го снимате по-често. Все пак сега са едни от най-забавните и запомнящи се моменти.

Чипиране

В България по закон собствениците на кучета са длъжни да ги чипират след като кученцата навършат четири месеца или до седмица след получаването им. Чипирането струва между 30 и 50 лв и представлява поставянето на чип голям колкото оризово зърно в зоната около врата, близо до ушите.

След като се чипира кучето е хубаво да въведете номера на чипа в Балканската база от данни тъй като повечето лекарски системи, в които има въведени номера на чипове, не са синхронизирани.

Източници

One thought on “Грижите за малко бигълче

  1. Много благодаря! Имаше някои неща, които наистина не знаех – конкретно разходките след поставянето на третата ваксина, за следването… Но като цяло, за мен са много полезни и навременни съвети!

    Like

Leave a comment