Хигиената при малките бигълчета

^ на снимката Хера на Николай Братанов

Къпане на бигълче

27972558_10208782831402895_1767959929680448729_n
Монти на Веселина Василева

Много често стопаните на бигълчета къпят прекалено често своите кученца. Препоръчителното къпане от Американското общество за превенция на жестокостта към животните е веднъж на три месеца. Разбира се, че кученцата, които се въргалят в различни неща и активните такива трябва да бъдат къпани по-често. Проблемът е, че честото къпане може да подразни кожата, да я накара да се бели, а козината да стане по-матова.

Чисти зъби

Най-честата болест при кучетата се образува във венците и е причинена от зъбен камък. Пародонтозата може да има страшни странични ефекти, ако не се лекува. За да я избегнете, ветеринарите препоръчват чистене на зъбите на кучо със специална четка, но понякога и пръстите са достатъчни. Преди да започнете с почистването, започнете с тренировката на кучо.

Почистване на леглото

Най-вероятно най-мръсното нещо в дома ви е леглото на кучо. То е раят за бълхи, кърлежи, микроби и алергени. Най-удачно е да вземете легло, чието покритие може да бъде махнато и да го перете два пъти месечно.

Почистване на играчките

Почистването на играчките е важно, защото те са нещата, които най-често попадат в устата му. Почистването с дезинфектант или почистващи спрейове може да навреди на кучето ви. Затова бързо решение за почистване на играчките е да ги накиснете в отношение 1:1 вода с оцет за 30 минути. За да играе кучо безопасно с играчките е хубаво да ги почиствате поне веднъж месечно.

Мръсните лапи

27654447_2070736656479263_4656410557370240634_n
Тоби на Антоанета Калачева

Кучето ви носи със себе си всичко, в което стъпи, което включва пестициди, полени, плесени и други замърсители. Хубаво е да държите лапите чисти след всяка разходка. Това също ще намали и броя близане и дъвчене на лапите.

Потъмнялата каишка

След като изкъпете кучо, няма много смисъл да му сложите мръсна каишка. Добра идея за почистване на каишката е да я накиснете в леген с топла вода и кучешки шампоан. След това я измийте със студена вода и сте готови.

Големи ушаци – голяма грижа

Макар и най-сладката част на всеки бигъл, ушите са и една от доста чувствителните такива. Като цяло бигълите са предразположени към ушни инфекции. Хубаво е ушите да се чистят веднъж на 2-3 седмици, а ако кучето ви е предразположено към инфекции, дори веднъж седмично. За почистване използвайте специални препарати за почистване на уши за кучета. Повече информация има тук.

Изрязване на ноктите

25398895_10210554542084572_2644589834578463125_n.jpg
Бъди на Станислава Терзиева

Ако чувате звука от ноктите по пода, докато кучето ви тича към вас, значи е време да изрежете ноктите му. Във всеки нокът се намира живец, пространство от много чувствителна розова плът, която се състои от нерви и кръвоносни съдове. Ако отрежете ноктите прекалено късо, може да предизвикате кървене от нокътя и ще ви бъде много трудно да догоните кучо, за да му изрежете следващия нокът. Затова е хубаво да се обърнете към ветеринар.

Изолирана храна

Повечето хубави сухи кучешки храни се продават в чували, в които храната е добре изолирана. В случай, че не разполагате с такъв чувал, вземете си от големите кутии за храна и съхранявайте кучешката храна в тях. Така ще я запазите свежа и непокътната от различни гризачи, които освен че са преносители на зарази, също разкъсват чувалите, за да се докопат до нея.

Източници

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s