За какво да гледаме при избора на кучешка храна?

^ на снимката Айра на Борислава Найденова

С голямото разнообразие на кучешки храни на пазара, изборът на висококачествени такива става все по-труден. Целта на тази статия е да ви даде представа за какво да гледате при покупка на кучешка храна за вашия любимец.

Основни съставки отпечатани на етикета

Етикетът на храната съдържа най-важната информация, която ни интересува. За да оценим дадена храна е важно да проверим:

  • Качеството на източниците на протеин
  • Количеството на зърнени продукти
  • Наличие на изкуствени съставки като консерванти, оцветители или овкусители

Много от съставките се регулират от Американската асоциация по хранителен контрол (Association of American Feed Control Officials (AAFCO)). На повечето от висококачествените храни пише, че са одобрени от асоциацията.

Съставките са подредени по низходящ ред на количеството им т.е. съставките най-отгоре се съдържат в най-голямо количество. Но е хубаво да имате напредвид това, че ако първата съставка е например пуешко, това не значи, че храната наистина е основно с пуешко. Причината е, че 80% от месото е вода и след обработка съставките, които се намират в по-голямо съдържание в гранулите са втората, третата и четвъртата. Но въпреки това, пуешкото е изписано на първо място.

Добри и лоши съставки

16999163_10208314404443268_4977139383929666672_n
Широ на Мила Благоева и Самуила Благоева

Протеин

Основният източник на протеин за кучето трябва да бъде месо. Затова първите 2-3 съставки на етикета трябва да бъдат един или два вида месо (например телешко, пилешко, пуешко, агнешко и други) и специфичен вид месно брашно (пилешко или агнешко) (под брашно разбирайте дехидратирано месо и органи, които са добри източници на протеин и други хранителни вещества).

Избягвайте месни съставки, чиито източник не е описан или пък е споменат съвсем общо като “месно брашно (meat meal)”, “пилешко брашно (poultry meal)”, “рибно брашно (fish meal)”. Много често чувалите с храна, които съдържат такива описания са направени от карантията на животните останала по кланиците.

Стойте далеч от чували, на които пише, че имат странични продукти (by-products) от всякакъв вид. Много често тези чували съдържат козина, пера и други неидентифицирани парчета месо и мазнина, които не са добър източник на хранителни вещества. Много често обработката на месо в такъв тип чували не е гаранция, че от месото са премахнати всички лекарства или хормони, които карат животното да произвежда повече мляко например. Затова органичната храна е най-добър източник на протеин за вашето куче

Мазнини и масла

15317879_10206112385048493_4046801690818196827_n
Биги на Рая Ешкенази

Мазнините и маслата са нужни за диетата на едно куче. Те са основен елемент за здрава кожа и космена покривка, както и за други критични процеси в тялото като развитието на мозъка.

Но не всички мазнини са еднакви. Някои мазнини са наситени и с ниско съдържание на мастни киселини като например животинските мазнини. Затова е важно да установим източника на мазнини в храната.

Погледнете на етикета и търсете за специфично наименувани мазнини и масла като сьомгово олио (salmon fish oil), олио от ленено семе (flaxseed oil), слънчогледово олио (sunflower oil), пилешки мазнини (chicken fat) и други. В идеалния случай мазнините и маслата трябва да съдържат висок процент Омега 3 с нисък процент Омега 6 мастни киселини.

Избягвайте минерални масла и други неспецифични източници на олио и мазнини като “рибно олио (fish oil)”, “зеленчуково олио (vegetable oil)”, “пилешки мазнини (poultry fat)” и други.

Карбохидрати и зеленчуци

Следващите съставки трябва да бъдат зеленчуци, цели плодове и пълнозърнести храни като кафяв ориз. В храни без зърно, често се използват картофи. Тъй като кучетата не са биологично разположени да ядат и смилат въглехидрати като зърното, много ветеринари съветват използването на храни, в които няма зърно.

Ако все пак се насочите към храни, които съдържат зърно, оглеждайте се за органични, цели и необработени зърнени храни (също отбелязани, че са в “брашнена (meal)” форма) тъй като съдържат сложни въглехидрати и са много по-хранителни от частите от зърно и брашно. Пример за такова полезно зърно са овес, ечемик, ориз, просо и други.

Избягвайте храни, които съдържат царевица. Царевицата е просто допълнение към храната без хранителни вещества и може да причини алергии при някои кучета.

Избягвайте също съставки като оризово брашно (rice flour), царевично брашно (corn gluten meal),  захар от цвело (beet sugar) както и всякакви неспецифични източници изписани на етикета като “зърнени източници (cereal food fines)”. Това са просто добавки без хранителна стойност.

(Допълнение 12.07.2018)

Имайте напредвид, че има също доста статии за това, че храната, която не съдържа никакво зърно не е също толкова полезна за вашето куче. По принцип твърдението, че зърното е вредно не е подкрепено с научни факти и както може да се види от тази статия, дори липсата му в определено количество в храната може да доведе до сърдечна недостатъчност и недобро функциониране на сърцето на любимеца ви. Затова най-добрият вариант е ветеринар да направи изследване на кръвта на кучо и да препоръча правилната диета за него.

Други съставки с малко съдържание

16406794_10211606039417390_3515674963410176376_n
Кари на Христо Занев

Витамини и минерали

Всички кучешки храни трябва да спазват определени хранителни стандарти, затова от производителите се изисква добавянето на определено количество витамини и минерали към храните.

Както с всяка друга съставка, и при минералите качеството е различно и тялото ги абсорбира по различен начин. Гледайте за хелатни или изолирани минерали (също означени като хелати (chelates), протеини (proteinates), хелати на аминокиселини (amino acid chelates) или комплекси (complexes), полизахаридни комплекси (polysaccharide complexes)).

За витамини търсете неактивни, освободени във времето варианти на витамин С (означени като естер С, калциев аскорбат (calcium ascorbate), стабилизиран витамин С или L-аскорбил-2-полифосфат (L-Ascorbyl-2-Polyphosphate)), естествен витамин Е (токоферол, естествен токоферол) и естествени източници на витамин К (яйчен жълтък, черен дроб, овес, водорасли, люцерна).

Имайте напредвид, че някои от тези добавки могат да бъдат загубени преди кучето ви да успее да се докопа до храната поради оксидация. Затова е препоръчително да давате допълнителни витамини, минерали и други естествени добавки за вашето куче.

Консерванти

Някои консерванти са нужни, за да се съхрани храната максимално дълго време. Оглеждайте се за естествени консерванти като например токофероли (витамин Е), витамин С (аскорбинова киселина), екстракти от розмарин, градински чай или карамфил.

Избягвайте синтетични консерванти като BHA, BHT, TBHQ, калиев сорбат (potassium sorbate), пропиленгликол (propylene glycol), пропилгалат (propyl gallate) и етоксиквин (ethoxyquin).

Овкусители / Ароматизатори

Висококачествените храни дължат вкуса и аромата си на съставките, а не на изкуственото овкусяване. Избягвайте храни, чиито овкусители са фосфорна киселина или други неспецифични овкусители.

Оцветители

На кучетата не им пука какъв цвят е храната им, затова не е нужно храната да има оцветители. Като цяло е добре да избягвате всяка една храна, която съдържа оцветители. Избягвайте и консерванти като натриев нитрат (sodium nitrate), използван за да съхрани цвета на храната.

Да не забравяме

15181687_10209424686246232_2245062396233155275_n
Брет на Nezi Ostrom

Всяко куче има нужда от храна съобразена с неговите нужди. Има кучета с по-специални нужди като тези, които са кастирани или алергични към даден тип храна, такива, които са на възраст или пък напълняват лесно и такива, които са активни и имат нужда от храна с много енергия. Затова едно от най-важните неща е да се съобразите с нуждите на вашето куче!

Пример

My Friend by Bosch и Chappi

Както може да се види, My Friend by Bosh и Chappi са пример за храни с неподходящи съставки за едно куче. На етикетите и на двете не е специфично упоменат типа на месото, който е използван, съдържат изключително много зърнени продукти и растителни вторични продукти. Освен това са бъкани с оцветители и антиоксиданти. Определено са по-голям източник на лекарства, отколкото витамини.

Orijen и Acana

Acana и Orijen са пример за висококачествени храни за вашето куче. На етикетите ясно пише от какво се състои един чувал с храна, както и ясно се вижда съдържанието на плодове и зеленчуци като част от гранулите. Рядко се виждат дори наименованията на консерванти, които са част от храната.

Цел на статията

Целта на тази статия беше да ви запознае накратко с основните неща, които да гледате при избора на кучешка храна. Много често се чудим защо кучетата ни не искат да ядат определен тип храна, а отговорът е на един пост разстояние. Бъдете мнителни като купувате храна и винаги четете етикета. Така ще си спестите много нерви и ще имате едно по-здраво и по-щастливо куче!

Източници

– natural-dog-health-remedies.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s