Почистване на колата след посещение на големите уши

Често след краткия престой на бигльо в колата, тя прилича така сякаш през нея е преминала една страшна “космата” буря. Ето някои съвети, които могат да улеснят предстоящата неколкочасова мъка:

Омекотител преди да започнете чистенето

Омекотителят ще помогне на влакната, в които космите от козината са се забили надълбоко да се отпуснат и по този начин ще ги издърпате с прахосмукачка или четка доста по-лесно и бързо.

Омекотителят се разрежда с вода в съотношение 1:7, след което го разпръсквате подобно на препарат за чистене на прозорци и изчаквате около минута. Веднага след това ще усетите разликата при чистенето. Не само че се чисти по-лесно, но и ухае по-приятно.

Гумена четка за пластмасовите детайли

Гумената четка позволява много лесно да отделите козината от мокета на автомобила след като вече сте минали с омекотител. Такива гумени четки могат да бъдат намерени в магазини като Кауфланд или почти всеки един зоо магазин.

Ето примерно използване на гумена четка:

Примерна гумена четка, която можете да закупите от PetMall.

Гумена ръкавица или балон

Почистването със суха или мокра гумена ръкавица лесно освобождава сплъстената козина и така тя става по-лесна за почистване с прахосмукачка. Препоръчително е да използвате от жълтите кухненски гумени ръкавици за многократна употреба подобни на тези. Хубаво е дланта им да НЕ Е от гладките.

Балонът пък използва статичното електричество, за да привлече козината. Върши доста добра работа, когато става дума за малко и ненабити навътре косми, но не е ефективен ако козината е прекалено впита в мокета.

Пемза

Един от най-разпространените камъни на тема лична хигиена. Всъщност пемзата е добър помощник при почистването на автомобила, а може да бъде намерена почти във всеки един по-голям магазин.

Тиксо или ролер за косми

Единственият проблем на тиксото увито около ръката или ролера за косми е нуждата от честа подмяна/измиване тъй като много лесно и бързо тиското или ролерът се задръстват от косми. Това не пречи да ги използвате като последна стъпка в почистването на автомобила.

Спрей за сухо пране

40076873_10214867567276267_4168809550872313856_n
Джей на почти 1 година

Хубавото на спрея за сухо пране е освен че прави тапицерията да изглежда като нова, премахва всякакви петна от кал, мръсотия и лиги без проблем. Също така освобождава козината от материята и е много по-лесно да я почистите след това.

Примерен спрей за сухо пране може да видите тук. Пръска се върху седалките, разтърква се с четката към него, за да попият по-бързо, оставяте го за 5 минути и след това забърсвате с парцал и ако искате можете да минете с прахосмукачката отгоре. Ефектът е наистина доста поразителен.

Спрей за почистване на табло

Стъпи ли веднъж кучо в колата и вече козината навсякъде е факт. Нищо, че се вози само на задната седалка, често козината е из целия автомобил – на предните седалки, таблото, около скоростния лост и къде ли не. Предварителната обработка на таблото и останалите елементи на автомобила с антистатичен спрей улеснява неколкократно почистването. Един бърз парцал и всичко е отново чисто без да има полепнала по пластмасите козина.

Парочистачка

Често се случва на кучо да му прилошее от многото завои или пък да се пльосне в някой гьол и след това да скочи на задната седалка. В такива моменти парочистачката върши добра работа ако искате да премахнете миризмата на кучо от колата.

39442455_10156645547961532_4587772241818681344_n
Дора на 2 години

Покривало за седалки

Има най-различни покривала за седалки, които налични на пазара. За задната или предната седалка, за багажното отделение включително и за вратите отстрани. Един от удачните варианти за бигльовците е покривалото тип “хамак”. То се застила между предната и задната седалки и не позволява на кучо да скача отпред. Същевременно има цип, който позволява ако ви се налага да качите човек отзад, да пуснете само половината, където той ще седне.

Ето пример с различните типове покривала:

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s