10 начина да подсигурите безопасни срещи на бигльо с кучета и деца

^ на заглавната снимка: Виктор и Ари

Да имаш куче е голяма отговорност не само към самото куче, но и към всички хора, които ще срещнете, докато двамата с четириногия приятел сте на разходка навън. Ще получавате често въпроси дали кучо може да бъде погален, помилван или подържан, просто за да му се порадват. Затова е и този списък от 10 простички правила, за да напомните нежно на хората как да се държат с вашия любимец.

Лице в лице

Кучетата обичат да се закачат хапейки муцуните си едно с друго, но ние не искаме те да играят тази игра с нас. Никога не оставяйте някой, още повече дете, да гледа лице в лице вашето куче, независимо колко уверени сте, че нищо няма да се случи. Обяснете на детето, че бигльо обича повече почесванията по гърба, отколкото целувките по лицето.

Задръжте прегръдките

Прегръдките са начинът на хората да покажат обич и загриженост, но пък карат кучо да се чувства като в капан, от който не може да излезе. Уважете желанието на кучо да се отдръпне, в случай че го видите да става нервен като е прегърнат.

Очите имат отговора

Не гледайте кучетата директно в очите. В кучешкия речник това значи, че се опитвате да го предизвикате и може да бъде опасно. Ако кучо е обърнал очите с бялото нагоре, по-добре се отдръпнете моментално.

Отпуснатите устни казват всичко

Спокойното и щастливо куче има отпусната и отворена уста,  докато кучетата със здраво стисната муцуна са нервни или раздразнени.

Език на тялото

Винаги внимавайте, когато кучо изглежда напрегнат, а мускулите му са стегнати. Дайте му малко пространство.

Хвърчащата опашка

Това че кучо има опашка и я мята не значи, че е щастлив. Бавното и схванато махане на опашка, която е насочена нагоре, е признак за потенциална агресия. Подвитата опашка е символ на страх. Приятелските кучета мятат опашка бавно на средна височина: нито твърде нагоре, нито твърде надолу. Отделете внимание на опашката и измъкнете кучо от ситуация, в която показва, че се чувства нервен от срещата.

Големите уши

Митко и Арчи

Всички знаем колко чувствителни са ушите на кучетата. Много лесно четириногият ни приятел бива раздразнен от звуци във високите тонове. Предупредете хората, които се опитват да го доближат, да му говорят с по-мек тон.

С четири лапи на пода

Научете кучо да изпълнява командата “седни”. Кучовците обичат да скачат, за да покажат любовта си и е много лесно да изкарат извън баланс малките деца, които се опитват да си играят с тях.

Време за награди

Оскар и компания

Използвайте наградки, за да успокоите кучо, когато е превъзбуден. Можете да помолите хората, с които си играе да я дадат, за да спечелят доверието му.

Начин на държане

Ако разрешите на хората да вдигнат кучето ви, винаги обяснете как да го направят. Изумително е колко много хора не знаят как да държат задната част на кучо. Често хората оставят задните крака да се размятат във въздуха, докато държат кучо, което може да бъде болезнено и да нарани гърба му. Кажете им да пъхнат едната си ръка пред предните крака, а с другата – да поддържат задните крака.

Най-важното нещо за вас, вашето куче и човека, с който се срещате е да се насладите на момента. Бъдете застъпника на вашето куче. То ще ви обича още повече заради това, а новите му приятели ще се чувстват по-безопасно.

Източници

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s